De finns runt omkring oss – vardagshjältarna. Några få vinner stora rubriker. Fler borde göra det. De gör viktig skillnad för dem de kommer till undsättning. Själv har jag en alldeles egen. Han kom till min räddning en sen vinterkväll mitt under brinnande NHL-strejk på andra sidan Atlanten. En period som innebar att flera av världens bästa hockeyspelare åter fanns att beskåda på svensk is. Han kom till min undsättning när läktaren rämnade under mig.
Ett tredje raka VM-guld?

Ishockey VM 2019 pågår för fullt borta i Slovakien. Sverige står inför semifinal mot Finland. På spel står mer än att vinna VM-guld. Tre Kronor har möjligheten att som andra nation sedan Sovjetunionens storhetstid på 1970- och 80-talet ta ett tredje raka VM-guld, något som bara Tjeckien gjort hittills. Tre Kronor har ett lag som kan lyckas med bedriften. Vår stora målvaktskung, Henrik Lundqvist, skänker extra stjärnglans åt ett Tre Kronor fullspäckat av skickliga NHL-spelare. Förbundstrion Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv och Peter Popovic, har långsiktigt arbetat med att bygga en bra relation med de svenska NHL-spelarna. Ett arbete som nu belönat sig. Gruppspelets två tunga förluster mot Ryssland och Tjeckien får inte skapa missmod. De kan bli bra tändmedel inför kvällens semifinalmatch.
En hockeylegend att berätta i skolan om
Med 25 år på eller vid hockeyrinkar, som privatperson eller i professionen, är det svårt att låta bli att följa Ishockey VM. Matchen mot Ryssland gör mig påmind om något helt annat. Den gör mig påmind om den där sena vinterkvällen på läktaren i en ishockeyhall jag endast besökt en gång tidigare. Nu var jag där med en pojke vars vardag inte något barn ska behöva uppleva. Den här kvällen skulle bli hans alldeles egna speciella kväll. På isen skulle en av våra stora hockeylegender befinna sig. En stor lagkapten och spelare som vid strejkens slut åter skulle vända hem till hockeyligan han hörde hemma i. En hockeylegend och att berätta om i skolan dagen därpå. Den här kvällen skulle ge pojken vid min sida några timmar borta från vardagens många tunga bekymmer och orosmoment. Kanske även ge ett extra uns av styrka och kraft att våga tro på något bättre. Kvällen blev inte riktigt som önskat.
Panikattacken var ett faktum

En matthet och en stark inre oro, som skapade en skörhet i kroppen, hade växt sig allt starkare dagarna före. Förnuftet sa att jag borde ställa in den här kvällen. Utflykten till ishallen kändes alltför påfrestande. Krafterna fanns inte där, men ett barn som görs besviken, särskilt ett barn som blivit sviken så många gånger tidigare, måste gå före. I dag hade jag agerat annorlunda. Erfarenhet öppnar upp för andra lösningar och beslut. I dag vet vi också mycket mer om hälsa och kroppsliga reaktioner än vad man då visste eller pratade om. Forskningen har tagit stora kliv framåt och internet har varit en suverän informationsspridare. Nu satt jag där med pojken bredvid mig. Framför mig hade jag ett helt hockeylag. Inom mig försökte jag hantera något jag inte förstod vad det var, men något allvarligt höll på att hända. Mitt ansikte måste ha speglat att något illavarslande var på gång. En uppmärksam och intensiv blick kom från isen. Sedan gick det fort. En stor ryggtavla kom att fungera som en sköld framför mig. Spelarna motades bort. Känslan av att hela läktaren hade rämnat under mig for igenom kroppen. Jag minns fortfarande starkt hur hjärnan gick för högvarv. Hur tankarna var fokuserade på att pojken bredvid mig inte fick märka av det som hände, samtidigt var det fullständigt kaos på insidan. Troligen var det över långt snabbare än det kändes, men mattheten och sårbarheten som följde var kännbar. Jag visste inte heller då vad det var som hade hänt. Panikattack var något helt okänt för mig. Tack vare ett fantastiskt och rådigt ingripande från en människa, ett superproffs på många vis, som alltid kommer att ha en speciell plats i mitt hjärta, gavs jag bästa möjliga hjälp att hantera situationen. Jag kunde samla ihop mig och föra pojken hem, utan att han förstod vad som hade inträffat. Han fick aldrig möjlighet att ta någon autograf, men jag hoppas att han fick känna att han var viktig och att han fick med sig en upplevelse att berätta om i skolan. Själv fick jag en alldeles egen vardagshjälte. En väldigt speciell sådan…
Fakta om panikattack
Panikattacker är en extrem form av ångest som vanligen uppstår i samband med att vi är under hård press eller stor psykisk belastning. Ångest och rädsla är en reaktion på att något upplevs som hotfullt. Det kan vara ett verkligt hot eller något som upplevs som ett hot. Det finns händelser eller situationer som kan orsaka panikattacker, såsom extrem stress, trauman (PTSD), olyckor, dödsfall, barnafödsel eller naturkatastrofer. Upp till 30 % av befolkningen upplever någon eller några gånger i livet panikattack, för andra kan det komma att bli ett återkommande problem som uppstår under svåra perioder. Att få panikattacker, kan vara ärftligt. Det medför ökad sårbarhet, där panikattacker uppstår i samband med reaktioner på olika situationer.
Panikattack grundar sig i ångest. Panikångest är en upplevelse som kan kännas väldigt obehaglig. Många tror att de ska dö. Tankar om att tappa kontrollen är vanliga. Negativa tankar eller orostankar kan frammana panikattacker. De går över efter en stund. Ett viktigt redskap att skapa lugn inombords är andningen. Andas djupt och lugnt. Det är viktigt att du lär känna igen ångesten och vad det är som sätter igång den. Det finns mycket hjälp att få från exempelvis terapeuter och psykologer. Självreflektion är viktigt för att identifiera situationer du bör undvika att försätta dig i och i sökandet i det egna beteendet – efter viktiga verktyg som kan hjälpa dig i arbetet med att öka känslan av kontroll.
Källa: https://www.netdoktor.se/psykiatri/depression-angest/sjukdomar/paniksyndrom-forekomst-och-orsaker/
Vanliga symtom vid panikattack
- Snabb och ytlig andning
- Hjärtklappning
- Muntorrhet
- Tryck över bröstet
- Spänd i kroppen
- Svettningar
- Yrsel
- Darrningar
- Stickningar eller domningar i händer och fötter
- Huvudvärk
- Illamående