Stockholms Stadsmission ”Barnfamiljer söker hjälp inför julen”

Bakom rubriken ”Barnfamiljer söker hjälp inför julen” står Stockholms Stadsmissions enhet ”Barn och familjer”. Julen närmar sig i snabb takt och det här är en tid jag vet att många föräldrar tar kontakt med hjälporganisationen – i hopp om att kunna ge sina barn ett någorlunda värdigt julfirande. På Stockholms Stadsmissions webbsida för insamling till familjer inför jul skriver en ensamstående mamma:

”Jag lever på existensminimum och ser nu att jag inte har råd att köpa någon julklapp till mina barn och vi har inte ens råd att unna oss något extra gott vad det gäller julmat. Vi önskar bara att kunna få fira en jul som alla andra.”

Stockholms Stadsmission
Barnfamiljer i rop om hjälp för att kunna ge sina barn en jul.

Skänk ditt bidrag

– Jag har skänkt vad jag har kunnat. Kan du göra detsamma, så kan vi tillsammans göra en viktig skillnad för de här familjerna? Klicka ”här” och skänk vad du kan avvara!

Varför mitt engagemang för Stockholms Stadsmission?

Bli volontär Stockholms Stadsmission
– Stockholms Stadsmissions volontärer gör en viktig samhällsinsats.

År 2007, så hade jag glädjen att vara en av de som kom in på Stockholms Stadsmissions volontärutbildning. I vardagsspråk kallas de ofta Stadsmissionen. Det är en anrik hjälporganisation som grundades 1853 och har sitt  huvudsäte i Gamla Stan.

Stockholms Stadsmission grundades med syftet att lindra den akuta nöden i Stockholm. I dag har hjälporganisationen vuxit sig ordentligt stor och utbildningen som antagna volontärer genomgår är väl genomarbetad. En utbildning som öppnar upp dörrarna till en mycket imponerande hjälporganisation.

För mig kom utbildningen att synliggöra allvarliga samhällsbrister, när det gäller hjälp och stöd till våra allra mest sårbara.

Stockholms Stadsmission – en hjälporganisation med långa armar

Stockholms Stadsmission når ut till en mängd behövande i vårt samhälle – unga som gamla, ensamma som familjer, kvinnor som män, barn och ungdomar som vuxna. Alla har de en sak gemensamt – de lever i en svår utsatthet. Här har skyddsnät – om det funnits några – fallerat.

Tillsammans kan vi förändra världen och ge barnen en bättre chans i livet!

Barnen i första hand – ett aktivt val

– De som känner mig väl vet mitt starka engagemang för barn, särskilt barn som på något sätt lever i utsatthet. Genom de arbeten jag har haft eller genom mina volontäruppdrag, har jag kunnat ta med barn som funnits i min närhet på olika evenemang. Barn som ofta på olika sätt haft det tufft. Jag har också gjort aktiva val att lägga mina pengar på de här barnen. Val som varit rätt för mig och som gett mig oerhört mycket glädje.

Stockholms Stadsmission – ett lätt volontärval

Stadsmissionens kolloverksamhet
Stadsmissionens kolloverksamhet, ger viktig möjlighet för barn och föräldrar att umgås bortom vardagens hårda livsvillkor.

– När jag var färdigutbildad volontär, så sökte jag självklart till Stockholms Stadsmissions enhet för ”Barn och familjer”. Det gjorde att jag, en gång i månaden, fick den stora glädjen att tillsammans med andra volontärer planera och genomföra utflykter med ett gäng superfina barn. Barn, vars föräldrar sällan eller aldrig hade någon krona över att ge dem det där lilla extra, som ett besök på Tom Tits Experiment i Södertälje eller tipspromenad i skogen med korv- och marshmallowsgrillning. Det blev även helgkollo, med både barn och föräldrar, där dagarna var fulla av lek, spel och grillning, från morgon till kväll.

Det går att göra skillnad även i det lilla

– Min egen ekonomi var inte på topp. Sent i livet valde jag att sätta mig på skolbänken, med banklån och allt, och levde nu på studielån. De hundralappar jag kunde avvara ville jag skulle göra skillnad. Jag ville att mina pengar skulle göra skillnad för dem som var viktigast för mig – barn. I det här fallet var det barn som riskerade att varken få julmat och julklappar. 

”Aldrig tidigare hade någon gett ett ekonomiskt bidrag direkt till en familj.”

En julgåva

Stadsmissionens julgåva
Det hör verkligen julen till – barn och julklappar.

– Tror att det var år 2008, som jag frågade en av våra två volontäransvariga om det fanns någon familj som hade det extra tufft ekonomiskt inför jul? Och om det gick att ordna med att jag gav dem de kronor jag själv hade råd att avvara? Svaret jag fick var att – aldrig tidigare hade någon gett ett ekonomiskt bidrag direkt till en familj, så brukade de inte göra. Men det var inte ett nej och några dagar senare ringde telefonen. Det fanns en ensamstående mamma, med stort behov av ekonomisk hjälp inför jul, som det skulle gå att ordna med överlämning av pengar till. Det här var långt före Swish tid, så efter besöket på bankomaten var det att sätta sig på tunnelbanan för att åka mot Gamla Stan… 

Ögon som lyser

Flicka med ögon som glittar
Ögon som glittrar. Läppar som ler.

Har du någon gång träffat ett eller flera av dessa många barn, som lever under sådana förhållanden att julbord och julklappar ”inte är för dem” – då vet du vilken lycka deras ögon kan förmedla för det ”lilla”. Detsamma gäller deras förälder/föräldrar.

 

Jag tar inte på något sätt åt mig äran, men kanske sådde jag ett frö någonstans, för i dag har Stockholms Stadsmission ordnat så att vi kan ge en julgåva direkt till ”Barnfamiljer som söker hjälp inför jul”.

Här kan du skänka ditt ”något”. Ett litet bidrag gör stor skillnad för barnfamiljer som inget eller lite har!

Stockholms Stadsmission gör underverk – både i det stora och i det lilla. Genom att skänka det du kan avvara, så är du med och möjliggör för barn och föräldrar, som inget eller ytterst lite har, att få en glädjefylld och minnesvärd jul. Det är en oerhört fin möjlighet som Stockholms Stadsmission ger Dig/Er. Ta den!

”Vi önskar bara att kunna fira jul som alla andra.”

Ett särskilt ”Tack” till Stefan och Kicki, som gav mig möjligheten att under några år få vara en del av en helt fantastisk hjälporganisation. Upplevelserna jag fick vara med om, kommer jag alltid att bära med mig i mitt hjärta…

/Madeleine

 

Bild och foto är tagna från Stockholms Stadsmissions webbsida samt Pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.